Zašto marketing, ili prevedeno na svakodnevni jezik, zašto uložiti vlastiti novac u reklamu? Svi znamo čemu reklama služi – tome da bi se povećao promet tvrtke i da bi se povećali njeni prihodi. Međutim dolazimo do pitanja kakvu reklamu napraviti, gdje je plasirati, koga želimo privući, kada treba započeti reklamiranje, koliko novaca uložiti i kako znati da se ulog isplatio?

Marketing je puno više od obične reklame, marketing je znanost o skupu aktivnosti čije integracije i kombinacije u djelovanju neke tvrtke, obrta ili fizičke osobe utječu na poboljšanje financijskih i drugih pokazatelja neke tvrtke. Kraće rečeno, ulaganje u marketing znači da ćete zbog toga prodati više proizvoda ili usluga nego da niste ulagali u marketing.

Marketing je društveni i upravljački proces koji putem stvaranja, ponude i razmjene proizvoda od vrijednosti s drugima, pojedinci i grupe dobivaju ono šta im je potrebno ili što žele. – Phillip Kotler

Ulaganje u marketing može značiti 15 dolara za sponzorirani oglas na Facebooku, ili tisuće dolara za kombiniranu medijsku kampanju. I ovih prvih 15 dolara se ne smiju potrošiti uzalud. Istraživanjem i planiranjem se treba doći do informacija kada i kome plasirati oglas na Facebooku. Danas to ide do jako sitnih detalja, primjerice, nećete potrošiti 15 dolara za reklamu za fotografiranje vjenčanja koje ćete staviti na npr. hrvatsko tržište i osobe od 25 do 45 godina. To je bačen novac. Ciljati ćete skupinu koja ima status “zaručeni”. To je puno bolji način za iskoristiti svaki od uloženog dolara. Osim ove sitne cake, postoje ih još stotine kako unaprijediti svoje ulaganje, a da ne govorimo o većim iznosima i velikim kampanjama.

Glassex - oglas za sredstvo za čišćenje prozora

Glassex – oglas za sredstvo za čišćenje prozora

Stoga je vrlo bitno znati puno varijabli prije odluke o izdvajanju budžeta za marketing. Također je važno pratiti rezultate ulaganja i postupati u onom smjeru koji se, naravno, najviše isplati. Danas postoji toliko mnogo mogućnosti oglašavanja da se naprosto ne smije srljati i sijati novac. Jedan od najvažnijih i najučinkovitijih ulaganje je ulaganje u online marketing. Jedan dobro plasirani PR tekst na jednom od posjećenih portala povezanog s Vašom djelatnošću može Vam donijeti više klijenata nego skupi oglas u novinama gdje će i od onih ljudi koji kupe novine biti tek mali postotak onih koji će ga primjetiti među ostalim sličnim oglasima.

Govoreći o ostalim sličnim oglasima, cilj dobre prezentacije je učiniti tvrtku prepoznatljivom i istaknuti je među dosadnom konkurencijom, a to postižemo kreativnošću i dobro osmišljenim oglasima. Naravno da je ovdje važan i svrishodan i prepoznatljiv logotip, a više o tome možete pročitati u postu o grafičkom dizajnu. Ne moramo ni napominjati koliko je pak važna kvalitetna fotografija.

Studio Akcent će Vam pomoći u svim odlukama koje će doprinijeti većoj prepoznatljivosti na Vašem tržištu, većem zadovoljstvu Vas i Vaših klijenata, a samim time i boljim financijskim rezultatima. To ćemo ostvariti uslugama poput efektnog vođenja Vaše facebook stranice i drugih socijalnih profila, učinkovitim plasiranjima oglasa, informacija i jumbo plakata u raznim medijima, osmišljavanjem kreativnih rješenja s velikim rezultatima i malim ulaganjima, sve do potpunog prezentiranja Vaše tvrtke u svijetu.

Chupa Chups - oglas za lizaljke bez šećera

Chupa Chups – oglas za lizaljke bez šećera